outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

×

Fejl

There was a problem loading image IMG_3253.JPG

Interview med vinderen af Alene i Vildmarken

At kunne holde sult, savn og ensomheden ud i 45 dage er noget af en bedrift. Vinderen af Alene i Vildmarken taler ud om oplevelsen i Altevatn i Lapland og om forberedelse og den tiden efter, der overraskede personen meget. 
SPOILER - LÆS IKKE VIDERE HVIS DU IKKE VIL VIDE HVEM VINDEREN ER!

alene i vildmarken vinder

Vinder af Alene i Vildmarken 2017: Jon

"Stort tillykke med sejren Jon, det var velfortjent". "Tusind tak skal du have". En meget beskeden jyde (som de er flest) er i den anden ende af røret. Jeg har glædet mig til at tale med årets vinder af "Alene i Vildmarken". For hvad er det der driver værket når alle tanker er kulsorte, hvad kan holde savnet til nære og kære nede og hvordan fjerner man trænget til al anden mad end fisk, fisk og mere fisk.

Og fisk havde Jon nok af og tallene taler sit tydelige sprog. "Jeg havde faktisk så mange fisk at jeg kunne sende lægen hjem med en pose fuld hvis jeg ville". Hvis man ser på hvor mange fisk Jon fangede i forhold til sine konkurrenter, så er der ingen der kommer i nærheden. Han havde dog forberedt sig hjemmefra.

"Min far var erhvervsfisker og jeg har selv været lystfisker altid. Det at fiske med net er slet ikke ukendt for mig". Jon havde også fuldstændig styr på forberedelserne på dette. "Det er 70-20-10 princippet. Det var sådan jeg prioriterede min tid. 70% fiskeri, 20% andet arbejde og 10% hygge. Hvis man ikke får mad, så er man der ikke mere, så det var for mig meget meget vigtigt".

jon vinder alene i vildmarken

Alle billeder er screenshot fra Alene i Vildmarken programmet.

Lægen kiggede forbi hver uge og det var 10 minutter hvor Jon talte uafbrudt. "De første 5 minutter talte jeg uafbrudt og de sidste 5 fløj af sted. Når lægen tog væk igen, havde jeg slet ikke fået min dosis andet menneske opfyldt endnu". Det var faktisk lidt svært at se den eneste menneskelige kontakt forsvinde væk i båden, men her havde Jon også opskriften: "Jeg gik en lang tur og fik styr på tankerne og mit fokus tilbage".

Kan du overleve i vildmarken? Så tilmeld dig lige her!

Forberedelsen

Jon virker utroligt fokuseret og afklaret med sin deltagelse. Det er en fornøjelse at høre om alle forberedelserne som Jon og hans familie har gjort sig op til deltagelsen i årets Alene i vildmarken tur. Foruden selv at skulle gøre sig klar til udfordringerne, var fokus også på Jons familie og hvordan de skulle have det mens han var af sted. Og dette giver Jon en stor fordel. Det viser igen at det at have baglandet 100% i orden, virkelig er vigtigt. Noget mange andre deltagere også falder på.

Jon er tidligere soldat og har en præcision der kan gøre de fleste misundelige. Det samme gælder når han lige skal samle sig selv op til dagens gerninger. Han kan godt være lidt brugt fra dagen derpå, men han formår at komme af sted og får ordnet det der skal ordnes.

"Vi gik rundt nogle dage i basecampen deroppe og forberedte os. Der kunne man mærke hvordan de andre deltager havde det og vi kunne dele lidt erfaring. Der lærte jeg også at friluftsliv ikke bare er frilutsliv. Der er f.eks. de her Bushcraftere der åbenbart går op i at lave alt muligt håndværk." Jon mener dog at de kunne havde fisket lidt mere, hvis de ville overleve i naturen.

Der var dog en ting han ikke kunne forberede sig på:

"Jeg er jo gammel soldat, så jeg havde forventet en måned i mudderet uden alt for meget mad, og en sand kamp for overlevelse. Det kom dog slet ikke, jeg havde jo masser af fisk. Det var faktisk på en måde stressende".

Madpakke og fødselsdag

Jeg havde tidligt satset på Christian og Jon. Allan kom godt igen og sluttede meget flot. Christian havde den klare fordel at han var aktiv med vandreture, der giver energi og nogle mål i en hverdag der ellers kan blive triviel. 

Det viser sig dog at Jon hver dag "smurte en madpakke og forlod lejeren kl. 11 for først at komme tilbage ved en 16-17 tiden". Det ser man ikke meget i programmet, men havde man set det var Jon nok også en tydligere vinder langt tidligere i programmet. Bevares, Christian gjorde bestemt en meget hæderlig figur. 

jon fra alene i vildmarken

Der er dog noget der kan få den fokuserede ex. soldat lidt i knæ:

"Det er først da min datter har fødselsdag og det begynder at gå nedad bakke for mig. Det var virkelig hård". Det kan alle os med børn nok sætte os ind i. Og at der kort efter også er bryllupsdag er næsten ren tortur. Det er meget imponerende at Jon klare dette men "jeg havde jo forberedt mig inden. Jeg havde bestilt en gave til min datter og blomster til min kone. jeg vidste jo at jeg ikke ville være hjemme på det tidspunkt" siger en meget sikker Jon i telefonen.

"Hvor fanden har du det fra?"

Da teamet endelig henter Jon, er de overrasket over hans lejr. Hvor havde han f.eks. brændeovn og øl fra? 

"Jeg kunne sidde i T-shirt inde i lavvuen, ligegyldigt hvilket vejr det var udenfor". Dog bliver det -25 C 14 dage efter de er kommet hjem: "Der skulle jeg nok have isoleret lidt bedre for at holde varmen der". 

Hjemme igen

En anden ting som Jon heller ikke kunne forberede var hjemkomsten. "Jeg må jo nok indrømme at jeg er en anden end da jeg tog af sted. Jeg prioritere helt anderledes nu og kan bedre se tydeligt. Ubetydelige ting betyder intet mere. Familien er utrolig vigtig og min kone og jeg har det utroligt godt, på trods af at vi også havde det fint før jeg tog af sted.

"Jeg havde den tanke at jeg skulle hjem og fokusere meget mindre på hverdagen, men den kommer hurtigt snigende igen. Regningerne skal jo betales".

Det er svært at gengive den inspirerende samtale med Jon, men jeg må sige at jeg ikke skulle dyste mod ham i vildmarken. Det er meget fortjent at Jon står som vinder af "Alene i Vildmarken" og vi ønsker Jon mange gange tillykke med sejeren. På torsdag har du mulighed for at chatte med Jon på DR, hvis du vil vide mere.

I næste uge har vi et interview med den flotte holder af andenpladsen: Christian. Glæd dig, det bliver også inspirerende.

Har du selv mod på at prøve kræfter med at være alene i vildmarken, så se her...

 

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Wittig's profilbillede
Wittig svaret på emne: #2 2 år 9 måneder siden
Godt gået Christian ?? Outsite er med, hvor det sker!
Georas's profilbillede
Georas svaret på emne: #3 2 år 9 måneder siden
Ja, stort tillykke til vinderen, flot klaret!
Moralen af de ti udsendelser må være, at man kan klare alt, bare man trives i sit eget selskab, og desuden er beriget med dåseøl B)
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #4 2 år 9 måneder siden
Godt arbejde, meen kunne vi ikke lige lokke de der fisketricks ud af ærmet? I det her forum er det vel ikke kun mig der finder de praktiske fiduser og tricks spændende, som der jo ikke var meget af i programmet.

Ikke at jeg skal tage æren fra manden, men han var da OGSÅ heldig med øl og brændeovn.
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #5 2 år 9 måneder siden
@Georas, du har helt ret. Ser man på gennemsnittet af deltagernes exit, så er det klart ensomheden eller det at være alene i vildmarken, der slår folk ud.

@fri, luft og liv, en af hemmelighederne vises i programmet en anden nævner Jon i artiklen, nemlig det at ofre tiden på det. Jeg har læst at Jon i alt fangede 355 fisk på 45 dage. Et gennemsnit på næsten 8 fisk pr. dag. I forhold til det fiskeri jeg har prøvet i Lapland, så tyder intet på held.

Bevares, at finde dåseøl er i kategorien held :lol:
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #6 2 år 9 måneder siden
Fint interview...tak for det Christian. Kan da tilføje, at han virkede som den oplagte vinder....kan kunne fiske, og dermed få stillet sulten. Derudover kunne han holde varmen...de mest basale ting var dermed på plads. Jeg har endnu ikke set sidste afsnit...vi har ikke tv, så jeg tager det på min pc, når det kommer. God aften til alle
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #7 2 år 9 måneder siden
Så kan jeg logge på igen... Ja, han siger noget med at holde nettet rent og pænt, men der må da være mere i det end det?
Kunne der ikke være flere dyr på land, som de kunne spise Christian spiste en frø, var det ikke det? Ved godt at de ikke må jage stort, men småt?

Tænker at de helt bevidst har valgt deltagere med kærester/børn så serien ikke blev for lang.
Terje's profilbillede
Terje svaret på emne: #8 2 år 9 måneder siden
Det virker som om deltagerne har haft lidt forskellige betingelser - altså hvor de blev sat af langs søen.

Vinderen har været heldig med sin placering lige foran en elvmunding, vil jeg tro.

Og har haft erfaring i at fiske med net. Og kunne fange fisk nok.

Mad er alt. Trods det taber han 14 kg, mod nr. 2´s 21 kg.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #9 2 år 9 måneder siden
Jeg ville have forsøgt at fange en ren....helt klart. Ved ikke, om de er fredet eller ej, i forbindelse med sådan en udsendelse, men, jeg var da klart gået efter noget KØD... :) :) :)
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #10 2 år 9 måneder siden
Nu slagter man jo ikke andres dyr, bare fordi man har lyst til at prøve en overlevelsestur :unsure:
www.villrein.no/om-villreinomrdene/
Fri, Luft og Liv's profilbillede
Fri, Luft og Liv svaret på emne: #11 2 år 9 måneder siden
Synes der blev nævnt i udsendelsen at det krævede jagttegn som ingen af dem havde. Ellers havde det vel også været for nemt.

Rune forsøgte da at flytte nettet ud på dybt vand, det gav vist ikke det vilde. Han havde så også klippet det i stykker, lol.


Nu vi snakker rensdyr kunne jeg godt tænke mig at få en forklaring fra Christian på den med rensdyrlort i lommen??? Ren(t) hygiejnisk lyder det da umiddelbart virkelig dumt?
Gurli's profilbillede
Gurli svaret på emne: #12 2 år 9 måneder siden
Jagttegn eller ej; det er ligegyldigt. Renerne ejes af samer, det ville være gement tyveri.
De norske vildrener findes langt længere mod syd.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #13 2 år 9 måneder siden
Okay, altså ingen mulighed for jagt...det så ellers lækkert ud. :) :)
Jeg tænkte slet ikke på jagt med gevær, men, andre mere primitive jagtredskaber, men, det lader vi ligge, da det ikke var aktuelt.
Kaj's profilbillede
Kaj svaret på emne: #14 2 år 9 måneder siden
Kan da tilføje vedr. fiskeriet.
Størstedelen af ørredernes føde, søger de på vanddybder mellem
15 cm og 2 meters dybde, så, det havde ikke været bedre at stille garnet ud på dybt vand.

(I Danmark er det totalt forbudt, at sætte ørredgarn fra stranden),
og, for den sags skyld ved åmundinger og, mange andre steder.


De smukkeste ørreder er rødding, en fjeldørred, som har adgang til fjordene, og, dermed saltvand. Den type vokser sig meget større, end de, som er begrænset til ferske søer, da fødemængden er meget større og bedre. Desuden tilpasser ørrederne størrelsen til omgivelserne.
Den type har jeg været heldig at fange en hel del af på Grønland.

Julefrokost i shelter

  hængekøjekursus

Julefrokost

Kom med til vores julefrokost d. 20-22 december, og mød andre Outsitere.
Det koster kun 100,- og er inkl. julemaden om lørdagen.

Du kan komme og gå som du vil, eller blive hele weekenden. Vi glæder os til at møde dig!

Klik her og læs meget mere...

Vinterkursus

  hængekøjekursus

Vinterkursus

- Optimér dit grej til vinterbrug
- Hold varmen om natten
- Hold varmen om dagen
- Sikkerhed
- Overnatningsformer
- Optimering af sovegrej
- Start et bål om vinteren
- Vintervandring
- Vintercamp
- Vintergrej
- og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.