outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Jeg fik egentligt lyst til at give lidt igen, som tak for jeres fine artikler her på Outsite. Har valgt at skrive en lille artikel til jer, om vores seneste fantastiske vinter eventyr på hundeslæde. Jeg kunne godt skrive om selve vandreturen i Rondane området, men synes det blev lidt for mainstream. Håber ikke dette er for offtopic, da det ikke er decideret friluftsliv, men tænkte det måske kunne være god inspiration til jeres næste eventyr. Det kan ihvertfald "varmt" anbefales. Heraf som følger.

hundeslaedetur i dovre nationalpark 

Se videoen fra turen:

Født til at løbe

"Vælg mig, vælg mig!" Vi mødtes med hyl og gøen fra gabende lyserøde kæber. 55 hunde ønsker at komme ud, og den øredøvende larm fra hundenes gøen larmer i den kolde morgenluft. Én efter én, sætter vi seler på hundene som er valgt på forhånd og fastgør dem til en stålwire på slæden.

Hundenes is blå husky øjne sitrer og deres poter er ivrige efter komme ud og løbe, og springer vildt op og ned. Når vi slipper ankeret i sneen flyver slæden fremad, det er som at give fuld pedal. Stilheden fylder vinter skoven i Dalholen. De 18 frostgrader slår og river os i ansigtet, men den lave februar sol varmer os op som vi flyver ud i naturen og gennem skoven.

hundeslaede i dalholen

Min næsten 3 årige søn griner og råber "hurtigere far hurtigere!" Høje fyrretræer er bag os nu, og vi glider ind i et helt andet univers og op på højfjeldet. Det iskolde luft pisker os i ansigtet, og vi får hurtigt sne goggles på os selv og vores søn. Landskabet åbenbarer sig op som et hvidt eventyr taget ud af en bog, og ligesom de mægtige Rondane og Snøhetta bjergmassiver åbenbarer sig omkring os. Hvilket syn!

pause paa hundeslaedeturen

folldal vinterfjeld

Uendelige vildmark

De lokale kalder dette område lille Alaska. Vi er i regionen Folldal, halvvejs mellem Rondane og Dovrefjell Nationalpark. Store vider og uberørt vildmark gør dette til en af Norges bedste områder for hundeslæde kørsel, der minder om det legendariske hundeslæde land Alaska. 25 Alaska huskyes, lidt over 20 kilo hver, slapper nu af i sneen. Hundene har netop trukket os 10 kilometer, til en solrig, snehvid bakke i Knutshø naturreservat. "Hvem bestilte kaffe?" smiler indehaveren af Dahlens Husky, Folldal. Terje Dahlen, der uddeler kopper, samt en fin æske med kager, imens vi bare nyder udsigten og synet af vildmarkens sneklædte vider.

hundespan og friluftsliv

Legendarisk

Alt, hvad vi kan se er bjerge, himmel og sletter. Alle vores sanser er på fuld alarm, og det er næsten som om, vi kan føle historiens vingesus som tidligere hundeslædeførere har bragt over højsletten. Vi er på. I tusinder af år, var hundeslædekørsel den vigtigste form for transport blandt de oprindelige folk i polarområderne i Sibirien, Alaska, Grønland og Canada. Siden da har hundeslædekørsel også udviklet sig til stolte traditioner i Norge. Og det er let at se, hvorfor folk bliver hooked på dette så hurtigt. Susende gennem højfjeldet, trukket af disse firbenede kraftcentre giver dig en reel følelse af ydmyghed. Hundeslædekørsel kan synes at være en smule uopnåelig, men det er noget både voksne og børn kan gøre. Det kræver du er koncentreret og har fuld fokus på din slæde og dit hundespan, ellers styrter du. Mestrer du dette, kan du opleve naturen, få et sus i maven og få masser af udfordringer med dit team af hunde, men du er også nødt til at arbejde i partnerskab med dem, ellers går det galt.

little alaska dog sled

Hyl af længsel

Vores grej på slæden er fastspændt godt, for da ankeret i sneen frigives igen, får vi endnu engang følelsen af, som var det en stålwire der sprænger eller en forhammer der rammer, styrken hos disse muskelbundter at føle. Poterne på vores husky venner galoperer hen over sneen, men alligevel syner de lette som fjer, som de farer udover stepperne. Mod syd, ser vi de tårnhøje 2000-meter toppe af Rondane, den ældste nationalpark i Norge. Vi følger Femund ruten lidt endnu, på sporet af vores stærke hunde og de mennesker, der til daglig udøver denne utroligt hårde sport. Pludselig tænker jeg på hvor meget blod, sved og tårer der er involveret i denne sport, da små røde pletter viser sig i sneen. En hund har fået en rift, og får en speciel hunde sok på.

hundespan

Vi nyder glimt af den lave eftermiddagssol. Efter mere end 20 kilometer er vores tour forbi. De Alaskan huskyes der måtte blive hjemme, står nu og logrer med halen loyalt, da vi glider ind i hundegården. Turens stilhed er glemt. Hundene vil have mere. De ved hvad er venter på dem derude, i Little Alaska, ligesom vi gør! Jeg må sige, dette eventyr er noget, enhver bør opleve, før man dør.

Vi ses derude..

Morten Ring Jeppesen

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Log-på for at kommentere


Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #2 4 år 4 måneder siden
Hej Morten,

Tak for en flot artikel!
Ved du om man kan leje slæden for flere dage? Vil du røbe hvad turen kostede?
Fedt at din søn var med, det må have været det der blev fortalt om i børnehaven :D
Morten J's profilbillede
Morten J svaret på emne: #3 4 år 4 måneder siden
Hej Christian

Tak skal du have. Det er dejligt at skrive en artikel, for man genopfrisker på en måde lige ens minder. Ja det kan du. Du kan komme på en flerdages tur, hvor der overnattes i dnt hytter undervejs. Jeg ved at der findes ture i lapland, der strækker sig over flere dage arrangeret af jvt.se. hvor der overnattes i samehytter undervejs. Det kunne være fedt! :cheer:

Vi var meget nervøse, for om det overhovedet kunne lade sig gøre, da vi mødte Terje. For at få hele oplevelsen med skulle vi jo selv sammensætte vores hundespan, samtidig med at holde styr på vores søn. De hunde var virkelig vilde! Det gik over alt forventning. Terje satte bare et gammelt bil sæde i slæden, og polstrede det med rendsdyrskind til vores søn. Jep, han havde meget at fortælle i børnehaven og han snakker stadig om det :)

Jeg kan ikke huske det precist, men jeg skal finde ud af det. Det var ikke voldsomt. Jeg mener det var omkring 1750 nok for en heldagstur, hvilket jeg synes er helt fair når man tænker på hvor dyrt det må være at holde alle de hunde. Terje fortalte at han i vintermånederne kører hver dag, ligegyldigt om der er gæster eller ej for hundenes trivsel.

Christian, i skal da ha ungerne med på sådan en tur :)
Milho's profilbillede
Milho svaret på emne: #4 4 år 4 måneder siden
Det kunne da være en fed oplevelse.

Jeg så, da jeg var i Grønland, at man også kunne køre af ACT til Sisimiut på hundeslæde, det kunne også være fedt :)
Wittig's profilbillede
Wittig svaret på emne: #5 2 år 10 måneder siden
Fin beretning. Desværre er teamet rykket en del længere nordpå og var ikke til at fange, da jeg forsøgte her for nyelig. Men, der må være andre. Nogen gode ko takter folks?

Hængekøjekursus

  hængekøjekursus

Hængekøjekursus

- Lån gratis køjer at sove i
- Suspensions (opsætningssystemer)
- Under quilts
- Tarps
- Gennemgang af 20 forskellige køjer
- 2 instruktører

Klik her og læs meget mere...

Kort & Kompaskursus

  Kursus i vandring

Kort & Kompaskursus

- Intro til kort
- Kortlæring
- Skala, symboler, koordinater
- Målestoksforhold
- Vurder afstand på kort
- Praktiske øvelser
- Vandrehastighed og timing
- Og meget mere...

Klik her og læs meget mere...

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bornholmtour logo friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.