outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Nyhedsbrev

Magasinet Outsite

Outdoor forum

Flere emner »

Indlæg uden svar

Flere emner »

Hvem er online

Vi har 144 gæster og 8 medlemmer online

Log på / af

Sikkerhed - på min måde!

 • JensB
 • JensB's profilbillede Emne forfatter
 • Offline
 • Platin Eneboer
 • Platin Eneboer
Mere
3 år 5 måneder siden #1 af JensB
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Jeg kan sagtens både forstå og genkende dine tanker, Rene, og finder også noget meget sundt i at have en kalkuleret risiko i baghovedet, som man er afklaret i forhold til, og at man også tilpasser sin færden efter den.

Skægt nok var 1969 også det år, hvor jeg første gang var på fjeldtur. Jeg var den gang 12 år og tog sammen med min far en 2-dages prøvetur fra hytte til hytte på Hardangervidden, blot for at snuse til det - mens resten af familien boede i en lejet hytte. Dette blev startskuddet til en masse ture senere. De første mange år gik vi dog fra hytte til hytte, hvor vi jo altid indskrev os i hytteprokollerne, hvilket jo er en sikkerhed, hvis man skulle blive savnet og fulgte markered stier. Senere er jeg kommet til at gå med telt og forlader også ofte ruteafmærkningerne. Dette medfører jo nogle andre overvejelser omkring sikkerheden.

Sikkerheds udstyr er godt; det skal dog ingenlunde afløse den sunde overvejelse over, hvad man gør! I udgangspunktet tager jeg ikke større risici end før, jeg skaffede et sikkerhedsudstyr. Jeg synes alligevel, det er rart at have muligheden. Noget helt andet er så de pårørende derhjemme.

Du er altid velkommen på min hjemmeside: www.jensesvandringer.dk

Til mine næste ture: jensesvandringer.dk/tamedpaatur.html
Følgende bruger(e) sagde tak: Ljunggren, miko

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #2 af Georas
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Noget er galt, jeg kan ikke se artiklen?

De bedste hilsner
Rasmus

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

 • Milho
 • Milho's profilbillede
 • Væk
 • Redaktør
 • Redaktør
 • Næste tur: Bålhygge i Sydsverige
Mere
3 år 5 måneder siden #3 af Milho
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Artiklen var sat til udgivelse den 17, men en kommentar til artiklen gjorde at artiklen røg ud i forummet, uden at den kan læses. Den er nu udgivet - bevares, I skal da ikke vente til den 17 ;)


Vh Christian
Følgende bruger(e) sagde tak: Georas, miko

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden - 3 år 5 måneder siden #4 af Urban packrafter
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

Jeg har aldrig min mobiltelefon tilgængelig eller tændt på fjeldet. Dels vil jeg ikke være slave af den og dels er der sjældent forbindelse, men frem for alt tager jeg ikke derud for at have forbindelse med civilisationen. Det forstyrrer min oplevelse. Jeg har heller aldrig haft lyst til at medbringe en SPOT eller andet nødudstyr. Det fandtes ikke da jeg startede min karriere indenfor fjeldvandring, og jeg har levet uden i rigtig mange år og det vil jeg blive ved med, igen med mindre jeg har ansvar for andre som guide!


Bliver man en slave af en mobiltelefon fordi man har den med til nødsituationer, og skal man kun medbringe remedier der fandtes, da man startede sin karrierer?

Jeg kan sagtens forstå, at du gerne vil vandre alene og også at du gør det ud fra en kalkuleret risiko. Jeg er også helt med på at erfaring og kloge valg reducerer en masse risiko betydeligt. Men alligevel virker det som uforståelige grunde til at fravælge nødkommunikationsudstyr på alene vandringer, når det faktisk findes.

Selvom det ikke er sket endnu er der altid en risiko for at du falder og ikke kan gå (som forøvrigt kun bliver større med alderen). Vandrer du i et område uden mange andre sætter det dig faktisk i livsfare lige meget hvor meget erfaring du har. Hvor lang tid kan du klare dig alene med en brækket ankel eller ben? Og er det virkeligt det værd bare fordi du ikke bryder dig om teknologien?
Last edit: 3 år 5 måneder siden by Urban packrafter.

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden - 3 år 5 måneder siden #5 af Urban packrafter
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej Ljunggren
Først og fremmest tak for smileyerne. :-).

Jeg syntes, at det udsagn som jeg citerede dig for udtrykte en meget bombastisk holdning til mobiltelefoner, satellittelefoner spot m.v. Det var naturligvis min egen umiddelbare tolkning af dit udsagn og jeg beklager, hvis jeg har tolket forkert.

Filosofisk er det, at ikke at vælge til nu også et fravalg. Men da det her netop handler om sikkerhed og ikke om ord og tolkninger, så lad os lade det ligge.

Langt de fleste skader på vandringer omhandler fødder, ankler, knæ og ben. Meget få af dem er alvorlige, men utrolig mange af dem kan gøre, at man ikke kan gå. De her relativt ufarlige skader bliver farlige og livstruende, hvis du ikke kan tilkalde hjælp. Tænk på situationen at forstuve anklen blot 8km væk fra Kungsleden oppe på et bjerg? Har du prøvet at hinke 8 km? Eller hvad med et banalt svullent knæ dybt inde Padjelanta?

Du siger, at det er en kalkuleret risiko, men det jeg ikke kan forstår er, at du jo kan reducere de her risiko stor set helt, UDEN at du behøver ændre din praksis. Du har stadigvæk din frihed i hvor og intet i, hvordan du vandrer bliver anderledes ved at medbringe nødkommunikation. Hvis du ikke stoler på en SPOT, så køb en satellittelefon. Hvis du er bekymret for dækningen i bjergdale, så sørg for at vælge et mærke, som også bruger andre satelitter end de geostationære ved ækvator.

Derudover er det naivt at tænke, at du ikke vil udsætte nogle redningsfolk for fare. Hvis du ikke kommer hjem, så vil der blive sendt folk op og lede efter dig. De folk vil blot have mindre at gå efter, og en endnu mere trøstesløs tur. Derudover syntes jeg også, at du har et ansvar over for venner og familie i at reducere de risiko mest muligt. Selvfølgelig er det altid et dilemma mellem at gøre, hvad du har lyst til og tage hensyn til sikkerhed. Det syntes jeg også du skilter fint i din artikel. Men i det her tilfælde ikke at medbringe nødkommunikation, så syntes jeg du er ude på uforsvarlig tynd is.

Jeg kan vel lige slutte af med at sige tak for at du delte artiklen og dine tanker om sikkerhed. De er interessante og gør at vi netop kan få en diskussion om sikkerhed på solovandringer.
Last edit: 3 år 5 måneder siden by Urban packrafter.

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #6 af Fjeldabe
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
En vis mann sagde engang "Fare er ikke farlig for den som farer varlig" (Faarlund)

Sannsynligheten for at dø i en bil er fortsatt større end at dø på fjellet... Men de fleste av os velger allikevel at bevege os på veinettet - kalkulert risiko.


Jeg har svert ved at være uenig med verken Rene eller mr. Urban.
Jeg tror vi her har et godt eksempel på to "generasjoner" av friluftsfolk, hvis verdier knyttet til livet i den frie natur, ligger langt fra hinannen. Det her er nok vel så meget et verdispørsmål som et sikkerhetsspørsmål.
Telefonen kan godt ligge i sekken, men erfaringsmessig så vil tilstedeværelsen av en sådan, medfører en helt anden turopplevelse - for noen.
Noen av os har gjennom et relativt "langt liv" i naturen (der var ikke en gang tenkt på mig i '69), fulgt en langsom progresjon og her igjennom tilegnet sig et erfaringsgrunnlag basert på mønstertolkende, gjenkjennende tenkningen i veivalg og i krevende situasjoner. Gjennom denne tilnærming har man knyttet noen verdier til livet i den frie natur.
Dette i en kultur som i visse læringsperspektiver kan minne om mesterlærer, en kultur som ligger langt fra forbrukssamfunnets "her og nu" mentalitet og en kultur der er begrenset med plass til i dagens samfunn. "Samfunnet" her derfor også vanskelig ved at forstå dette - man bliver plassert på hyllen som tosse eller fjellbums...

En del av denne prosess er bla. at kunne ta vare på en selv, og velge ture efter evne og med overskudd. Altså med gode marginer således at man er i stand til at håndterer "situasjoner" på egen hånd. Det er i mine øjne langt viktigere for sikkerheten, end en spot eller mobiltelefon.

Nu er det vinter i fjellet, og år efter år reiser det debatten om "sikkerhets gadgets". Det hjelper ikke med ballonger på ryggen hvis du bliver tatt av en lavine og smadret inn i et træ. Det hjelper heller ikke med en mobiltelefon, når din ven som ligger under snøen, bare har et overlevelsesvindu på 15min.
Der må handles, treffes gode vejvalg, og hvis uhellet er ute, må man kunne ta vare på seg selv.


Langt de fleste skader på vandringer omhandler fødder, ankler, knæ og ben. Meget få af dem er alvorlige, men utrolig mange af dem kan gøre, at man ikke kan gå. (mr. urban)
Hvis det ikke er alvorlig, så kan man gå! Ikke uten smerter og ubehag, men man kan gå.
Mange redningsaksjoner er unødvendige, ene og elene fordi folk/gruppen ikke er godt nok forberedt og avklaret med hva de laver. Løsningen bliver så at "ringe" efter ander som kan løse situasjonen.
Det avspeiler ikke sunde verdier, men en kæde av dårlige valg og vurderinger...

Risikoaksepten vil alltid være forskjellig mellom folk. Nogle velger at så i kø på Everest, nogen padler Sørgeorgia rundt, andre går alene i fjellet. Der vil alltid være en rest risiko - spørsmålet i mine øjne bør ikke være om man har nok gadgets med, men om man er avklaret med det man foretager seg, med og uten kommunikasjonsmidler. Og om familie og nære venner er det...
Følgende bruger(e) sagde tak: Ljunggren, NOB, Ennamaria

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden - 3 år 5 måneder siden #7 af Ennamaria
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jeg kunne ikke selv finde på at gå en rute alene i fjeldet, hvor jeg risikerede ikke at møde andre hver dag. Det har jeg hverken alder eller erfaring til.

De fjeldfolk, der har denne erfaring, har sandsynligvis også en baggrund til at vurdere, hvad de begiver sig ud i, og om det er nødvendigt med GPS, SPOT, Iridiumtelefon eller andet. Det synes jeg er rigtigt svært at moralisere over.

Jeg er også vokset op i en tid, hvor der ikke var andet end fastnettelefon, telegraf og telefax - og snailmail - og det var velsignet skønt at kunne være udenfor rækkevidde, kan jeg godt fortælle! Det kunne naturligvis også være belastende ind i mellem ikke at kunne kontakte én, der var ude at rejse/på tur el. lign., eller ikke selv at kunne ringe hjem, når man havde lyst/brug for det. Men det var en belastning, som man måtte leve med, som så meget andet.

Men i disse tider er det nærmest en skændsel, hvis man tillader sig at holde sig fra de moderne kommunikationsmidler, selv for en kort periode, og især hvis man er ude i naturen imens.
Vores tid kan slet ikke få nok af farefulde sportsgrene (hvad med ham, der klatrer op ad Half Dome uden sikkerhedsline, eller dem som Fjeldaber nævner, op ad Mount Everest, eller dem, der kaster sig ud over en klippekant eller flyvemaskine kun iført lidt vindtætte klude som faldskærm). I sammenligning med dette behøver en fjeldtur ikke være meget mere end 'a walk in the park'. Og er den det alligevel, må den erfarne vel selv bestemme og vurdere, hvilke tilkaldemuligheder han/hun vil benytte sig af.
At man bringer andre i fare.... Tja, hvad med dem, der skal transporteres ned fra en alpetop? Er faren så meget mindre, bare fordi man vidste, hvor de var? Eller dem, der er havnet i en lavine?
Hensynet til familien er et etisk spørgsmål, som hver enkelt må afklare med sig og sine. Det kan vi andre nok ikke råde, når vi ikke er del af pågældendes nærmeste. Det er i hvert fald min mening.
Jeg er lidt skræmt af al den overvågning og krav til at man skal være tilgængelig 24/7 - kommer også til at tænke på at børn i vore dage ikke har meget frihed til at lege for sig selv. De skal også have en tændt mobil på sig hele tiden, så deres forældre ikke får et føl af skræk over, hvor de er. Jeg forstår skrækken, da jeg selv er forældre, men jeg har også været barn og ved, hvor meget man kan finde ud af selv, og hvor meget man lærer af det.
Jeg synes at dette spørgsmål med at være under radaren for en kort eller lang periode mens man er ude i livet er meget kompliceret, og der findes nok ikke en enkelt sandhed om det.
Hver især må finde sin egen vej.

Venlig hilsen
Ennamaria/Susanne
Last edit: 3 år 5 måneder siden by Ennamaria.
Følgende bruger(e) sagde tak: Ljunggren

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #8 af Urban packrafter
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej Fjellabe m.fl.
Suk. En anden vis mand sagde også "at man bruger de første 30 år på at lære, de næste 30 år på at få indgroet vaner og de sidste 30 år på at glemme, hvad man har lært."

Jeg har forstået, at I syntes, at I har erfaring nok til at køre bil uden at behøve sikkerhedselen. Vi kan da selvfølgelig godt kalde sikkerhedselen for et værdispørgsmål, men lad os lade være med at pakke det ind i fortællinger om ældres "lange erfaring" og "særlige værdisæt knyttet til den vilde natur", blot fordi nødkommunikation ikke hjælper i alle nødsituationer. Det gør sikkerhedselen heller ikke, men den reducerer nu alligevel chancen for at dø ved ulykker betydeligt.

Vi er allesammen enige om, at erfaringer og kloge valg er godt. Men det undskylder bare ikke også at tage andre forholdsregler, når de er til rådighed. Der var engang nogle gode råd fra jeres tid i 60'erne om, at aldrig skulle gå alene og altid fortælle, hvor fortælle går hen. Men dem har I sikkert glemt?

Den her diskussion minder mig lidt om en anekdote fra, da jeg for nogle år siden var i Sarak. Her stødte jeg på en ældre mand og hans to sønner som taget ud af Claes Grundstens Fjellboken i min udgave fra før 1990. Iført gummistøvler, gummiregntøj aluramme rygsæk og sydvest, kiggede manden kiggede på mine vandrestøvler og bekendgjorde, at den slags kunne man i hvert fald ikke vandre i. Det var farligt. Jeg undlod venligst at kommentere hans udstyr og var glad for at jeg ikke havde taget noget så moderne på som trailrunnner sko. Så havde chancen for, at manden fik et hjertesag sikkert været betydelig.

PS. Ljunggren selvfølgelig er der nogle som tager op og leder efter dig når du forsvinder ;-)

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #9 af Urban packrafter
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ljunggren. Det er gået op for mig, at du desværre nok ikke ændre vaner. Og det skal naturligvis også have lov til at fortsætte med, ligemeget at jeg personligt mener, at det er nok så dumt ;-).

Sikkerhedselen var en metafor (eller en lignelse på godt gammelt bibeldansk), for hvad må du selv gætte.

Min pointe med den gamle mand på fjeldet handler bestemt ikke om at købe en masse nyt udstyr. Men om, at ikke kunne se væk fra ens indgroede måder at gøre tingene på.

Jeg skal nok slutte her, da vi er ved at være noget det sted i diskussionen, hvor der ikke kommer så meget nyt frem.

God søndag!

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #10 af Urban packrafter
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

Hvor gammel tror du den gamle mand (svenskeren) var?

På din alder ca. ;-)

Omkring min egen måde at gøre tingene på. Jeg har på de fleste af mine fjeldture vandret uden for ruter, men sammen med andre. Det er mig som har været den ansvarlige og har erfaringen til at kunne finde vej og vurdere de risici som vi har stødt på. Her syntes jeg ikke at det er nødvendigt med spot eller satellittelefon, simpelthen fordi det at være flere sammen gør, at man kan gå efter hjælp. Det er også sket en enkelt gang, at jeg skulle gå 8km ned af en bjergside for at skaffe hjælp til en som fik en kraftig forstuvning af anklen.

De sidste par år er jeg begyndt at tage meget mere afsted alene fx til Voxnan som du kan se i mine videoer derfra. Her har der været mobildækning og ikke længere end ti km til en vej eller hus. Mine overvejelser i øjeblikket går meget på sikkerhed på vandet. Jeg har købt en tørdragt for at undgå hypotermi, hvis jeg skulle falde i. Situationerne bliver meget farligere alene, da selvredning her er den eneste mulighed. Og desuden overvejer jeg, hvordan jeg kan få mere erfaring med at svømme i strømmende vand og redning ved forspaddling.

På linje med dig også gerne vil kunne bevæge mig frit også jeg tager afsted alene. Derfor har jeg gjort mig overvejelserne om at købe en satellittelefon e.l., hvis jeg skal til områder uden mobildækning. Ikke fordi jeg ikke stoler på mine egne evner til at klare mig og tage rigtige beslutninger, men simpelthen fordi min erfaring fortæller mig at ulykker og uheld sker. Man har et andet ansvar, når man færdes alene og jeg forsøger at reducere de højere risici så meget som muligt. At kunne tilkalde hjælp i en nødsituation, er i min optik lige så vigtigt som førstehjælp og kloge beslutninger.
Følgende bruger(e) sagde tak: Ljunggren

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #11 af NOB
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det vist ikke sket i nyere tid, men jeg er enig med René.

Bare fordi der findes en masse moderne sikkerhedsudstyr, har man jo ikke nødvendigvis pligt til at bruge det.

Tror man skal passe på med at gøre ting for svære og opstille en masse arbitrære regler og kunstige forhindringer, for at kunne bevæge sig til fods igennem terræn og landskaber, mennesker har bevæget sig i gennem i tusind af år.

Kvalificeret valg foretaget på oplyst baggrund må alt andet lige anses som værende fyldestgørende i denne sammenhæng.

Hilsen
Niels

”Friluftsliv handler mye om å inspirere til et rikt liv med enkle midler”, Helga Synnevåg Løvoll

Min blog om vandring og friluftsliv
Følgende bruger(e) sagde tak: Ljunggren, Fjeldabe, ErikS

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Mere
3 år 5 måneder siden #12 af NOB
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det ser jeg frem til, ellers kan den sendes ;-)

Hilsen
Niels

”Friluftsliv handler mye om å inspirere til et rikt liv med enkle midler”, Helga Synnevåg Løvoll

Min blog om vandring og friluftsliv

Please Log på or Opret en konto to join the conversation.

Tid til at oprette siden: 0.137 sekunder

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk outdoor rodovre 283px friliv.dk rabat spejdergear banner
Vandregrej stor OutdoorProLogo tentsile  

Samarbejdspartnere

Fjällräven Nordisk nalgene logo lille teva logo lille
Primus Yeti Tentipi Jetboil logo
ExpedAnnonce sea to summit logo lille AclimaAnnonce robens
immeln kanotcenter logo lille odex summit to eat logo ab camping og outdoor udstr
STMNy The Good Karma GrowersCup logo  All Out

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2018 - Betingelser - Kontakt os - Foreningen Outsite - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.