outsite vandre og friluftsliv                                                               Paa tur med outsiteOutsite frisk luft paa nettetOm Outsite frisk luft paa nettetoutsite tv outdoor youtube kanal

Outdoor forum

Flere emner »

Sponsorernes forum

Flere emner »

Indlæg uden svar

  • Milho's profilbillede
  • Log ind
  • Grundet opdateringer er login...

Flere emner »

×

Bemærkning

Forummet er i læs-kun modus

En spirende bjergbestiger i maven..

 • Sheldorin
 • Emne forfatter
 • Energisk
 • Energisk
Mere
5 år 10 måneder siden #1 af Sheldorin
En spirende bjergbestiger i maven.. blev oprettet af Sheldorin
Hej med jer alle,

Min kæreste og jeg har gennem lang tid snakket om en dag at bestige nogle toppe rundt om i verden. Vi har ingen erfaring med bjergbestigning eller det der ligner, det eneste jeg har gjort det i er vandring.

De bjerge vi ønsker at bestige er de små, hvor man så at sige kan vandre op, uden reb og klatring, men hvor det mest avanceret udstyr er et par steigeisen (eller hvad de nu hedder), evt. en isøkse (?) og et par vandrestave. Så helt stille og roligt. Alle ture ønsker vi skal være guidet af gode og professionelle guider, da vi som sagt ingen erfaring har selv.

For at kunne komme nærmere disse oplevelser, skal der jo noget forberedelse og planlægning til, og det er derfor jeg skriver til jer herinde.

1. Der skal trænes op, og vi vil trænes godt op, så turene kan blive gode. Hvordan træner man godt op til at gå i bjerge i flade danmark? Hvad gør i?

2. Hvilke rejseselskaber tilbyder bjergbestigningsture, med professionelle guider, og med gode bjerge for nybegyndere?

3. Hvilke bjerge kan i anbefale os? Gerne med en lille kort beskrivelse af nødvendigt udstyr, fysisk form, og sværhedsgrad.

Både min kæreste og jeg er ikke overdrevet vild med højterne, forstået på den måde, at vi ikke har nerver til at gå langs lodrette fald eller lignende. Men det er jo også en del af udfordringen, at presse vores grænser og udvikler os mod måske at blive mere "modige" ;)

Jeg håber der er nogle derude som kan knytte et par kommentarer til mit indlæg, så vi forhåbentlig kan komme godt fra start, og med tiden nyde de højere luftlag.

De venligste hilsner
Rasmus

 • Georas
 • Georas's profilbillede
 • Guld medlem
 • Guld medlem
Mere
5 år 10 måneder siden #2 af Georas
Besvaret af Georas på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Hej Sheldorin

Det lyder som en rigtig god ide din kæreste og du har fået. Mange toppe rundt omkring i verden kan bestiges uden de store vanskeligheder, men det er bestemt en god ide at starte med en guide. Der er ingen grund til at overdrive vanskelighederne ved bjergbestigning, men et par enkelte gode råd vil jeg godt give dig:

- jo bedre kondition I er i, jo lettere bliver det at komme op på toppen. Løb og/eller vandring med en let rygsæk er glimrende træning.

- som tommelfingerregel falder ilt indholdet i luften med 10% for hver 1000 meter i bevæger jer lodret op, dvs. at på en 2000 meter høj top er der kun 80 % af den ilt som der er ved havniveau. På meget høje toppe gælder denne regel ikke, men det er vel heller ikke det vi er ude i her.

- mennesker reagerer meget forskelligt på den faldende ilt mængde, men meget få mennesker bliver decideret syge på toppe under 2500 meters højde, så måske I skulle starte med en top under denne højde. Alternativt kan I give jer god tid, for at mærke efter, hvordan I akklimatiserer jer til højden.

Med stigende sværhedsgrad, kan I fx overveje følgende toppe:

1. Snowdon, Wales. Med over en halv million besøgende om året og en meget tydelig sti til toppen, kan denne tur klares helt uden guide. Se mere på www.snowdonia-npa.gov.uk

2. Besseggen Norge. Vist nok Norges mest populære vandrerute, der er tale om en dagstur, toppen er i 1743 meters højde,se mere på www.besseggen.net/foreign/english_turen.html

3. Rysy, sydlige Polen. Toppen er den højeste i Polen, der er en fantastisk udsigt, så det er en populær top på lige over 2500 meter. På den slovakiske side af grænsen findes også guidede ture til karpaternes højeste bjerg, Gerlach, på 2655 meter.Der findes talrige guide bureauer i byen Zakopane.


4. Kebnekaise, Sverige. Magasinet Opdag verden arrangerer en hel del forskellige vandreture, heriblandt nogen til Kebnekaise området i Nordsverige. Fra Kebnekaise fjeldstation arrangeres daglige guidede ture til toppen i sommerperioden. Se mere på www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Fjallstationer/STF-Kebnekaise-Fjallstation/Se--Gora/

5. Kilimanjaro, Tanzania. Her er chancen for at stå på en virkelig høj top(5995 meter)uden tekniske vanskeligheder. Det er i den pebrede ende rent prismæssigt, men der findes talrige danske bureauer der arrangerer guidede ture til toppen. Marangu og Machame ruten er de mest benyttede. Jo flere dage i afsætter til topturen, jo større chance er der for succes, regn med mindst seks dage.
Se mere på fx www.topas.dk/pages/turbeskrivelse-tanzania-kilimanjaro-safari-og-zanzibar.html

6. 4000 meters toppe i alperne. Her er talrige muligheder, nogle af de letteste 4000 meters toppe er
Breithorn og Allalin i det sydlige Schweiz. Her er der dog gletschere, så guiden vil udstyre jer med lidt mere end på de andre toppe jeg har foreslået. Inden i kaster jer ud i de store alpe ekspeditioner er det nok smartest at I tager klatre/gletscher kurser, de kan tages mange steder, fx Norge, Sverige eller i alperne.

De bedste hilsner
Rasmus
 • Kathrine
 • Nyt medlem
 • Nyt medlem
Mere
5 år 10 måneder siden #3 af Kathrine
Besvaret af Kathrine på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Hej Sheldorin

Jeg har tidligere været afsted på lidt småbestigninger sammen med min kæreste. Den første var af Toubkal i Marokko. Det er nordafrikas højeste bjerg på 4.167 m og ikke teknisk svær på nogen måde - i hvert fald ikke hvis det bestiges om sommeren. Vi havde bare almindeligt vandre-tøj og støvler på, og så kan jeg ikke lige huske om jeg havde mine vandrestave med på toppen. Vi var afsted med Topas Travel og de gjorde det super godt. Det var en lidt længere tur, med flere dages vandring rundt i Atlas-bjergene inden bestigningen. Det kan varmt anbefales at gøre det også da de har så meget mere at byde på end 'bare' en topbestigning.

I sommers besteg vi så Kilimanjaro - også med Topas Travel - og det var igen en super god oplevelse. Selvom Kilimanjaro er et af de højere bjerge, så er det ikke teknisk svært. Det eneste man ikke rigtigt kan forberede sig på hjemmefra er hvordan man reagere på højden.

Vi trænede faktisk ikke super meget. Vi gik nogle lange ture med dagstursrygsæk og i et pænt tempo. Vi tænke at hvis vi kunne gå 20 km med god fart på, så måtte det også være muligt for os at gå 10 km på Kilimanjaro i et noget langsommere tempo. Det vi fokuserede mest på var at kondien skulle være fin, så der kunne være overskud på bjerget til også at nyde turen. Ellers så forsøgte vi at finde områder herhjemme med lidt flere bakker, hvor det er muligt at gå lidt op og ned.

 • Sheldorin
 • Emne forfatter
 • Energisk
 • Energisk
Mere
5 år 10 måneder siden #4 af Sheldorin
Besvaret af Sheldorin på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Jeg vil sige mange gange tak til jer begge to. Kathrine, jeg havde nemlig set lidt på om netop Toubkal skulle være det første, men nu har jeg lige læst Georas indlæg, og tror jeg har sat mig på Kebnekaise som det første, jeg har vandre et par gange i det område, og det er jo dejligt deroppe, og det skulle heller ikke svært at bestige.

Georas, mange tak for dine mange foreslag, dem vil jeg kigge nærmere på, men som sagt tror jeg Kebnekaise bliver det første, det virker til at være meget mig og min kæreste :) Så til sommer tror jeg at vi tager derop. Ved du til gengæld om det er en god idé med steigeisen, eller er det overkill/spild af penge til turen til kebnekaise? Og kan du råde til andet der er godt at have med? :)

 • Georas
 • Georas's profilbillede
 • Guld medlem
 • Guld medlem
Mere
5 år 10 måneder siden #5 af Georas
Besvaret af Georas på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Hej igen Sheldorin

Kebnekaise er et godt valg, det er en flot top, og der er mange muligheder i det område.
Personligt har jeg været på Kebnekaise fire gange, to gange ad Østre Leden, en gang ad vestre leden og en gang ad Rabots led fra Kuopervagge. Alle fire gange var uden steigeisen, så I kan godt klare jer uden dem skulle jeg mene. Afhængigt af hvad I skal, kan de dog være en god ide at have med i visse tilfælde.

Den letteste vej at komme op af Kebnekaise er efter min mening ad vestre leden, her kan I klare jer helt uden en guide. Du sagde du har vandret i området før, så jeg går ud fra du kan bruge et kompas. Det er en ret lang rute, så nogle vælger at sove i en af de to topstuer, der ligger i 1880 meters højde.
Normalvejen til toppen, som er den store guide rute, er ad østre leden. Her skal man krydse en gletscher og ud i noget meget let klatring for at komme på toppen. Det er ikke svært, men jeg vil dog anbefale at I tager den guidede tur hvis I er nye i topbestigninger.

Rabots led er ikke markeret, og det kan være svært at se hvor den starter i forhold til Rabots Gletscher, så den er nok heller ikke en god ide.

Det lidt morsomme ved Kebnekaise, hvis man går op i den slags, er at den guidede tur går til Sydtoppen, hvilket om få år formentlig ikke længere er det højeste punkt. Sydtoppen er en lille gletscher, hvis top ved sidste august måling var nede i 2099 meter over havet. Nordtoppen er i 2097 meters højde, så det er et tæt kapløb...

Fra sydtoppen kan man komme ud på Nordtoppen via en smal snekam. Jeg gik til nordtoppen sammen med to gode venner i 1994, sneen var blød så det gik fint, men normalt skal man nok aldrig vove sig ud på Nordtoppen uden steigeisen.
Så, kort fortalt, Sydtoppen klares uden steigeisen, nordtoppen med steigeisen.
Fjeldstationen arrangerer også guidede ture til nordtoppen, men det er en dyrere tur.

Du kan læse meget mere om Kebnekaise i disse bøger:

"Kebnekaise" af Rene Ljunggren, købes her på sitet.

"Dette är Kebnekaise", af Tore Abrahamsson

"Vandra Kungsleden 1", af Claes Grundsten.

Rigtig god tur!

De bedste hilsner
Rasmus
 • Sheldorin
 • Emne forfatter
 • Energisk
 • Energisk
Mere
5 år 10 måneder siden #6 af Sheldorin
Besvaret af Sheldorin på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Mange tak for det igen rigtig fine svar, der er lige lidt at tage stilling til. Jeg vil lige se lidt nærmere på de bøger du henviser til, det er super, så kan jeg måske få lidt viden og inspiration :) Igen mange tak for dine fine svar, det sætter jeg stor pris på.

 • SebastianAndersen
 • SebastianAndersen's profilbillede
 • Platin Eneboer
 • Platin Eneboer
Mere
5 år 10 måneder siden #7 af SebastianAndersen
Besvaret af SebastianAndersen på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Når det kommer til Kebnekaise kan du også leje stegeiser på fjeldstationen og så tage dem med derop. Det gør det noget billigere.
Jeg kender flere der har været på toppen uden guide, så det kan lade sig gøre :)
 • Kachine
 • Nyt medlem
 • Nyt medlem
Mere
6 måneder 1 uge siden #8 af Kachine
Besvaret af Kachine på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Hejsa
Du kan også overveje Kilimanjaro.

En tur på Afrikas højeste bjerg er en udfordrende tur. Samtidig utrolig smuk. Jeg anbefaler altid 7 dage (eller mere) på bjerget det giver den bedste akklimatisering. Du kan få træningsprogram og vejledninger om Kilimanjaro bestigninger www.bestigkilimanjaro.dk
 • lifeofdaniel
 • lifeofdaniel's profilbillede
 • Bruger er blokkeret
 • Bruger er blokkeret
 • Jeg har en stor passion for video, rejse, outdoor og vandring.
Mere
5 måneder 3 uger siden - 5 måneder 3 uger siden #9 af lifeofdaniel
Besvaret af lifeofdaniel på emne En spirende bjergbestiger i maven..
Det (Kilimanjaro) bliver personligt min første (rigtige) bjergbestigning. Jeg kan slet ikke vente og glæder mig til at dokumentere turen og fortællle erfaringer efterfølgende!

Jeg laver videoer og tager billeder i udendørslivet :cheer:

Verdens bedste (og billigste) vandrerygsæk med 10% rabat: bit.ly/2LsAhl0 (brug koden: LIVINGSTONEBRAND10)

YouTube: bit.ly/SubToLifeOfDaniel
Facebook: fb.me/LifeofDaniel13
Instagram: bit.ly/2vjpQ87

Min seneste vandrevideo:


Spar penge på AirBnB: bit.ly/2VZBeld
Sidste redigering: 5 måneder 3 uger siden ved lifeofdaniel.
Tid til at oprette siden: 0.084 sekunder

Hovedsponsorer

Friluftsland b wild EventyrsportStor fjeld & fritid
pro-outdoor holbæk bjergkaeden rabat friliv.dk rabat spejdergear banner
outdoor45 rabat  slagelse camping og outdoorcenter    

Samarbejdspartnere

msr logo teva logo lille Jetboil logo sea to summit logo lille
montane logo Tentipi ExpedAnnonce AclimaAnnonce
Yeti Nordisk fjallraven logo 283px Primus
Hilleberg the tent maker osprey rygsaek Trangia mountain equiptment
summit to eat logo ab camping og outdoor udstr STMNy odex
immeln kanotcenter logo lille robens GrowersCup logo waternlife logo

Outsite.org - Frisk luft på nettet - © 1995-2019 - Betingelser - Kontakt os - Medie info

Outsite er drevet af frivillige og du kan støtte vores arbejde her... - Ingen tests, anmeldelser o.l. er økonomisk støttet, men baseret på godt samarbejde med producenter, importører og butikker.